Bedriftsøkonomi

Skap verdi og profitt

Bedriftsøkonomi er kunsten å bruke ressurser på smartest mulig måte for å nå virksomhetens mål – enten du selger varer i en butikk eller driver en ren nettbedrift.

Internanalyse og regnskap gir innsikt i egen drift og økonomi, og er avgjørende for å nå målene – både for fysiske og digitale bedrifter.

Bedriftsøkonomi handler om å planlegge og styre knappe ressurser – menneskelig kompetanse, realkapital og finanskapital – slik at virksomheten når målene sine.

Tradisjonelt vs. moderne

Tradisjonelt var bedriftsøkonomi fokusert på internanalyse og økonomistyring basert på regnskapsinformasjon (driftsregnskap, balanse). Det moderne perspektivet vektlegger i tillegg virksomhetens miljømessige, sosiale og etiske ansvar (ESG).

Knappe ressurser

Bedriftsøkonomi skal gi kunnskap og beslutningsgrunnlag for virksomheter slik at de kan koordinere bruken av knappe ressurser. Og derved sikre at de oppfyller organisasjonens mål ved å optimalisere hvordan menneskelig kompetanse, realkapital og finanskapital brukes.

Målsetning

En virksomhet eller foretak er en juridisk person eller organisasjon som produserer varer eller tjenester. Hvilken oppgave og verdiskapning virksomheten har, vil avhenge av om den er kommersiell, ikke-kommersiell eller ideell – privat eller offentlig. Uavhengig av oppgave – alle organisasjoner må sørge for at inntekter over tid dekker eller overstiger utgiftene.

Tallfesting og internstyring

Ved å gjøre målsetninger om til målbare nøkkeltall (budsjett, prognoser) og registrere alle økonomiske hendelser i regnskapet, får du et solid grunnlag for effektiv styring.

Driftsregnskap

Driftsregnskapet dokumenterer alle driftsinntekter og –kostnader i en periode. Differansen utgjør driftsresultatet.

Driftsinntekter og -kostnader

Alle inntekter knyttet til den løpende driften (for eksempel salg av varer og tjenester) og alle kostnader som påløper i driften (for eksempel lønn, leie og varekostnader) må registreres.

Driftsresultat

Summen av alle driftsinntekter minus alle driftskostnader gir selskapets driftsresultat som viser lønnsomheten i den operative virksomheten.

Balanse og egenkapital

Balansen og egenkapitalen er sentrale elementer i regnskapet som sammen gir et fullstendig bilde av virksomhetens økonomiske stilling på et gitt tidspunkt.

Balanse

Balansen viser eiendeler på den ene siden, og gjeld pluss egenkapital på den andre. Slik at summene balanserer og går i null.

Egenkapital

Egenkapital er eiernes andel av bedriftens verdier etter at gjelden er trukket fra (eiendeler – gjeld = egenkapital). Har du mer inntekter enn utgifter (inkludert skatt), vil overskuddet øke egenkapitalen – hvis du i enkeltpersonforetak lar være å ta ut ekstra lønn, og i aksjeselskap avstår fra utbytte.

Rapportering

Regnskapsrapporter – som resultatregnskap, balanse og kontantstrømoppstilling – er avgjørende for internstyring både på kort og lang sikt. Samtidig danner de grunnlag for ekstern rapportering til eiere, skattemyndigheter og andre interessenter.

Noter og årsberetning

Gir utdypende informasjon og forklaringer som kompletterer tallene.

Budsjett- og prognoser

Brukes internt til planlegging og oppfølging av mål.

Skatt og årsoppgjør

Dekker lovpålagt innlevering til myndighetene.

Eiere av enkeltpersonforetak har bokføringsplikt og må levere skattemelding for næringsdrivende, noen har også regnskapsplikt.

De fleste må føre regnskap

De fleste virksomheter er bokføringspliktige og må føre regnskap, noen har i tillegg regnskapsplikt. Foruten å gi deg kontroll på økonomien, ligger regnskapet til grunn for lovpålagte rapporter som skattemelding og årsregnskap.

Regnskap og revisjon

Regnskap og revisjon (Altinn)
Her finner du Altinns oversikt over ulike temaer innen regnskap – inkludert informasjon om revisor, regnskapsfører, purring og inkasso.

Regnskapsrutiner

Regnskapsrutiner (Altinn)
De aller fleste som driver egen bedrift må føre et regnskap. Regnskapet gir deg en oversikt over den økonomiske situasjonen og utviklingen i bedriften din. Og er også et grunnlag for mange lovpålagte oppgaver ovenfor myndighetene.

Krav til faktura

Krav til faktura  (Altinn)
Det er klare krav til hvilke opplysninger du må ha med i en faktura som du sender til kundene dine. Et viktig krav er at du ikke skal kunne bestemme fakturanummeret.

Oppbevare regnskapsmateriale

Oppbevaring av regnskapsmateriale (Altinn)
Er du bokføringspliktig må du oppbevare regnskapsmaterialet etter bokføringsreglene. Du står fritt til å oppbevare bilagene på papir eller elektronisk. Primærdokumentasjon skal som hovedregel oppbevares i 5 år, sekundærdokumentasjon i 3,5 år.

Skatt og avgift

Med enkeltpersonforetak er du selv ansvarlig for at det blir betalt skatt av overskuddet ditt. Et aksjeselskap er en egen juridisk enhet som har ansvar for innberetning og betaling av skatt. Uavhengig av selskapstype – hvis du selger for mer enn 50.000 i løpet av et år, er du mva-pliktig.

Enkeltpersonforetak

Skatt enkeltpersonforetak (Altinn)
Du er selv ansvarlig for at det blir betalt skatt av overskuddet ditt. Det er ingen automatikk i at du får tilsendt faktura på forskuddsskatt hvis du ikke har oppgitt til Skatteetaten at du har et overskudd.

Aksjeselskap

Skatt aksjeselskap (Altinn)
Et aksjeselskap er en egen juridisk enhet og skattesubjekt. Selskapet er ansvarlig for innberetning og betaling av skatt. Du som eier (aksjonær) beskattes bare av det du tar ut i lønn eller utbytte fra selskapet.

Merverdiavgift

Merverdiavgift (Altinn)
Når du har solgt mva-pliktige varer og tjenester for over 50.000 kroner innenfor en periode på 12 måneder, skal du registrere deg i Merverdiavgiftsregisteret. Du kan ikke legges til utgående mva på salg før bedriften din er registrert.

Starte og drive en bedrift

Flere aktører har samlet nyttig informasjon i forbindelse med å starte og drive en bedrift. Foruten Altinn, Brønnøysundregistrene og Innovasjon Norge, finner du informasjon om næring og arbeidsliv på kommunenes nettsider.

Før oppstart

Brønnøysundregistrene har samlet noen tips om hva du bør tenke på før du starter en bedrift.

Starte og drive

Starte og drive bedrift (Altinn)
Altinns veiledningstjeneste dekker hele livssyklusen til en bedrift – fra den første idéen, gjennom oppstart og drift, helt frem til bedriften eventuelt avsluttes. Du kan også kontakte en av deres veiledere per telefon.

Oppstartsfinansiering

Den vanligste måten å finansiere en oppstart er gjennom egenkapital og lån. Det er også mulig å skaffe seg eksterne investorer som venner, familie eller profesjonelle investorer. Gjennom tjenesten En vei inn (Innovasjon Norge) er informasjon om offentlig støtte til næringsutvikling lettere tilgjengelig. Du finner også tips på Altinn.

Etablerertjeneste

Fylker og kommuner kan også vise til ulike startup- og etablerertjenester som tilbyr veiledning og kurs i forbindelse med oppstart og videreutvikling av egen bedrift. Sjekk nettsidene til ditt fylke eller kommune for mer informasjon.

Faktura- og regnskapsprogram

Dersom du har behov for å sende en faktura av og til, kan et fakturaprogram være et alternativ. Hvis du driver næringsvirksomhet og fakturerer jevnlig, bør du vurdere et regnskapsprogram slik at du også kan registrere utgifter og føre regnskap.

Fakturaprogram

En faktura er et salgsdokument, og bokføringsloven stiller strenge krav til hva en faktura skal inneholde. Den må blant annet inneholde et unikt og kontrollerbart fakturanummer som utelukker muligheten for å lage en faktura i programmer som Word og Excel. Du kan vurdere om program som SendRegning eller Debet Faktura passer til ditt behov.

Regnskapsprogram

Dersom du driver en virksomhet og fakturerer jevnlig, bør du heller vurdere et regnskapsprogram hvor du også kan registrere utgifter og føre regnskap. Det finnes mange programmer du kan velge mellom – for eksempel: Fiken, Tripletex, Luca Regnskap, Conta og 24SevenOffice.

Oversikten er kun ment som en starthjelp. Du må sette deg inn i og holde deg oppdatert på hvilke lover og regler som gjelder for din virksomhet.

Siste innlegg med tema: Bedriftsøkonomi